Blik op Echiquier ARTY SRI

Olivier de Berranger, algemeen directeur en mede-CIO en Guillaume Jourdan en Uriel Saragusti, beheerders van Echiquier ARTY SRI bij LFDE (La Financière de l’Echiquier)

Olivier de berranger
Olivier de Berranger
Hoewel in 2023 een aanzienlijke economische vertraging werd verwacht, werd het een van de beste beursjaren ooit. Deze onverwachte groei begon toen de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) in oktober een renteverlaging voor 2024 aankondigde, waardoor beursindexen naar historische recordhoogtes stegen. Ondanks de stabiliserende inflatie lijken centrale banken hun voorspellingen nu te matigen en suggereren ze dat de renteverlaging minder drastisch zou kunnen zijn dan verwacht. Door deze de monetaire onzekerheid kan 2024 mogelijk minder stabiel blijken dan gedacht.

In dat potentieel volatiele klimaat opteert Echiquier ARTY SRI voor voorzichtigheid door de blootstelling aan aandelen te beperken tot ongeveer 20%. Het idee achter die gerichte aanpak is te profiteren van de groei in bepaalde strategische sectoren als artificiële intelligentie en gezondheidszorg met behulp van ondernemingen als Nvidia , Microsoft , SAP en Novo Nordisk .

Diversificatie en voorzichtigheid in portefeuillebeheer

Bovendien proberen we bij de midcaps, zoals Rémy Cointreau en Beijer Ref, te profiteren van de aantrekkelijke waarderingen tegenover de largecaps. Ten slotte uit onze defensieve aanpak zich in posities in robuuste waarden als Air Liquide en London Stock Exchange . Die voorzichtige strategie staat symbool voor onze wens de portefeuille te diversifiëren en het aandeel risicodragende activa te beperken, teneinde de positie in obligaties die we al enkele maanden opbouwen, nog verder uit te breiden.

Inspelen op marktdynamiek

Met die keuze voor hoofdzakelijk bedrijfsobligaties (ruim 70% van het fonds) spitst Echiquier ARTY SRI zich toe op rendement. De strategie mikt op een rendement van ongeveer 4% door de duration van onze obligatieportefeuille te verhogen, zeker nu de Duitse tienjaarsrente flirt met de 2,5%. Met deze aanpak spelen we in op de marktdynamiek: ondanks de geleidelijke afbouw van onze blootstelling aan achtergestelde schulden en hoogrentende obligaties, behouden we ook aanzienlijke posities in die segmenten.

Evenwicht in groei en veiligheid

Echiquier ARTY SRI optimaliseert de risico-rendementsverhouding door de uitbreiding van de hoogwaardige korf en toont zo de flexibiliteit van zijn strategie aan. Die strategische keuze, die een antwoord biedt op de verkrapping van de risicopremies in vergelijking met andere obligatie-activaklassen, is een goed voorbeeld van ons actief beheer, waarbij we het precaire evenwicht zoeken tussen de groeikansen van aandelen en de veiligheid van obligaties. Het fonds gaat op zoek naar complementaire activaklassen, zoals begin dit jaar te zien was in de converteerbare obligaties, die nog steeds 5% van onze portefeuille uitmaken.

Beleggingsstrategie

De strategie van Echiquier ARTY SRI is gericht op obligatierendement en blijft voorzichtig in het licht van de stijgende beursindexen. Hoewel de records zich opstapelen, blijven we conservatief met betrekking tot aandelen. Toch zijn we bereid onze blootstelling aan aandelen op te trekken bij een daling van de markten, als de ondernemingen nog steeds robuuste winstgroei kunnen voorleggen, zoals we ook deden in september laatstleden. In 2023 sleutelden we aan de duration van onze obligatieportefeuille. Tot oktober bleven we ze verhogen, daarna schroefden we ze terug in het licht van de rentedalingen aan het einde van het jaar. De heropleving van de rente in februari noopte ons ertoe de duration opnieuw op te trekken tot ongeveer 4,5 jaar. Die reactiviteit staat symbool voor ons vermogen om de marktschommelingen te navigeren om het rendement te optimaliseren en het renterisico te minimaliseren.