Dertje Meijer: transitiemanager die anderen in beweging brengt

Als er in organisaties iets moet veranderen, in strategie, cultuur en leiderschap, dan is Dertje Meijer de persoon om je toe te wenden. Ze omschrijft zichzelf vooral als bestuursadviseur en transitiemanager. Daarin is ze koersvast en gaat door tot het gewenste resultaat is bereikt. Ze werkte voor internationale bedrijven, maar ook voor familiebedrijven en coöperaties. Als gelauwerd transitiemanager en bestuurder heeft Dertje Meijer affiniteit met (maritieme) logistiek, ruimtelijke ontwikkeling en de industrie. Daarbinnen legt ze altijd de nadruk op duurzaamheid en vernieuwing. Daar waar ze impact heeft, is ze op haar best.

Dertje meijer

Dertje Meijer<

Rijke ervaring

Haar kennis en competenties komen niet alleen voort uit haar opleidingen aan (onder meer) de Rijksuniversiteit Groningen, MIT en Nyenrode, maar ook van haar brede werkervaring. Ooit begonnen bij ABN AMRO, werkte ze bij Fokker aan de F16, bekleedde ze een hoge positie bij luchthaven Schiphol, was ze actief in de beveiligingssector, de bioscoopsector en was ze betrokken bij de ontwikkeling van de oprichting coöperatie van 45 groothandelsbedrijven. Haar meest uitdagende en interessante rol noemt ze zelf de functie van CEO van het Amsterdams havenbedrijf. Daar sloot ze de ontwikkeling van de nieuwe Zeesluis IJmuiden met succes af. En met de verzelfstandiging van het Amsterdams Havenbedrijf naar een overheids-NV rondde ze daar de transitie van een operationele organisatie naar een commercieel bedrijf af. Met als kroon op haar werk een vermelding in de top 50 van meest aantrekkelijke werkgevers. Tegenwoordig is ze actief in de technische installatiebranche, waar ze verantwoordelijk is voor de strategische transitie van het bedrijf, naar een bedrijf met impact.

Ze is een begenadigd bestuurder. Ze heeft de juiste kwaliteiten om organisaties robuust en toekomstbestendig te maken. Kwaliteiten die bedrijven nodig hebben in een wereld die continu in verandering is. De successen die Dertje Meijer in haar loopbaan boekte, bevestigen dat beeld.

Mensen in beweging krijgen

Haar succesformule voor strategische transities is gebaseerd op het in beweging krijgen van mensen. “Echte verandering begint aan de top, de volgende stap is het meekrijgen van de organisatie op operationeel niveau, niet alleen in termen van processen maar juist ook in mensen. Bij een verandering draait alles om keuzes maken en leiderschap. Daarbij is het van cruciaal belang om de mensen in de juiste beweging te krijgen. Dit leidt uiteindelijk tot organisaties met een stevig fundament die veel effectiever en succesvoller kunnen opereren.”

Ze ziet het als haar taak als leider om een heldere, uitdagende ambitie neer te zetten en te zorgen voor een sfeer die energie geeft. Dat doet ze binnen haar werk, maar ook daarbuiten, onder meer als keynote speaker.

Dertje Meijer kan daarbij putten uit een schier onuitputtelijke bron aan persoonlijke ervaring. Maar haar lezingen gaan verder dan een opsomming van successen en anekdotes. “In mijn lezingen streef ik ernaar dat mensen er daadwerkelijk iets aan hebben. Of het nu gaat om professionele groei of persoonlijke ontwikkeling, ik wil mensen en organisaties vooruit helpen. Door mijn eigen ervaringen te delen en deze te vertalen naar de behoeften van een specifieke groep, neem ik mensen mee op een betekenisvolle reis.”

Haar eigen betekenisvolle reis bracht haar in 2021 als Executive Partner bij Boer & Croon. Een bureau dat met interim-managers al vijftig jaar op c-level wendbaarheid, denkkracht en daadkracht in de markt zet om complexe thema’s en strategische transities het hoofd te bieden.

Transities

Sinds april 2024 staat ze Equans Nederland bij in een pittig verandertraject. Equans heeft als missie bedrijven te helpen bij drie grote maatschappelijke verandertrajecten: de energietransitie, de industriële transitie en de digitale transitie. Als programmadirecteur strategische transities zit Dertje Meijer hier, met haar schat aan ervaring én neus voor duurzaamheid, precies op haar plek. “Bij transities is het belangrijk sturing te geven. Dit is bij iedere verandering van belang. Ik denk mee, ontwikkel, implementeer en zorg dat iedereen aan boord is bij de turn-around.”