De private markten zijn weer grotendeels terug op het niveau van vóór de pandemie wat betreft kapitaalwerving, investeringsactiviteit en waarderingen. Hierdoor is een gunstig klimaat voor nieuwe private investeringen ontstaan. In 2023 was de kapitaalwerving gefocust op grote fondsen, waardoor met name kleine en middelgrote private beleggingsstrategieën bijzonder aantrekkelijk waren.
Hoewel de rente waarschijnlijk nog langer hoog zal blijven, verwacht Nils Rode, Chief Investment Officer (CIO), Schroders Capital, dat de afnemende inflatie en mogelijke renteverlagingen op korte tot middellange termijn positief zullen uitpakken voor private beleggingen. Dit geldt met name voor vastgoed, waar aanzienlijke waarderingscorrecties hebben plaatsgevonden.
Gezien de aanhoudende geopolitieke risico's en binnenlandse politieke spanningen, evenals de escalatierisico's van aanhoudende conflicten, is het essentieel om een hoge mate van selectiviteit en robuuste diversificatie te handhaven voor private beleggingen. Hieronder worden de meest aantrekkelijke kansen binnen elke private beleggingscategorie uitgelicht.
De kapitaalwerving en transactievolumes van private equity zijn weer terug op het niveau van voor de pandemie. Grote exits blijven echter achter ten opzichte van 2019, terwijl kleinere exits stabiel zijn. Rode raadt aan zeer selectief te zijn in private equity-investeringen, en vooral te kijken naar kansen die aansluiten bij wereldwijde trends.
Schroders Capital heeft een voorkeur voor kleine tot middelgrote buyouts boven grotere buyouts vanwege een gunstiger dry powder-klimaat en een waarderingskorting van ongeveer 6x EV/EBITDA. Bovendien zijn er aantrekkelijke uitstapmogelijkheden voor kleine buyouts omdat ongeveer 60% van het dry powder momenteel bij grote buyoutfondsen zit.
In geografisch opzicht vindt Rode Noord-Amerika, West-Europa, China en India aantrekkelijk. China blijft de op één na grootste private equity-markt wereldwijd. De Indiase private equity-markt is veelbelovend vanwege de robuuste economische groeivooruitzichten op lange termijn, een snelgroeiende private equity-sector en een breed spectrum aan snelgroeiende private bedrijven.
Private debt blijft in de meeste markten zeer aantrekkelijk. Ondanks de piekende rente in de ontwikkelde markten verwacht Rode dat deze langer hoog zal blijven dan de niveaus van de afgelopen twee decennia, wat een kans suggereert om te her-alloceren naar private debt.
Banken in de VS en Europa blijven hun kredietvolumes verlagen als gevolg van toenemende regeldruk en onrust in hun portefeuilles van commerciële vastgoedleningen. Het resultaat is een aanzienlijke risicopremie voor alternatieve, niet-bancaire kredietverstrekkers. Nu de risicopremies in de liquide schuldenmarkt zijn ingestort, lijken private debt en credit alternatives zeer aantrekkelijk.
De energietransitie in het infrastructuursegment speelt een belangrijke rol en zorgt voor aantrekkelijk beleggingskansen door zijn sterke inflatiecorrelatie en kenmerken van zekere inkomsten. Het diversifieert portefeuilles ook door blootstelling aan verschillende risicopremies zoals energieprijzen.
De drang naar decarbonisatie, in combinatie met de zorgen over de energiezekerheid, die wordt versterkt door het conflict in Oekraïne, blijft gunstig uitpakken voor hernieuwbare energie. De crisis rond de kosten van levensonderhoud heeft ook de betaalbaarheid van energie onder de aandacht gebracht. In veel regio's wereldwijd zijn hernieuwbare energiebronnen de meest kosteneffectieve optie voor nieuwe elektriciteitsproductie geworden.
Momenteel bedraagt de basis van hernieuwbare energie in Europa 600 miljard euro, wat neerkomt op 45% van de infrastructuurtransacties. Tegen 2030 zal dit naar verwachting meer dan verdubbeld zijn tot €1,3 biljoen, waardoor hernieuwbare energie en infrastructuur voor energietransitie mogelijk de meerderheid van de belegbare activa in de sector zullen uitmaken.
Hernieuwbare energietechnologieën, zoals waterstof, warmtepompen, batterijen en het opladen van elektrische voertuigen, zullen een cruciale rol spelen bij het koolstofvrij maken van sectoren als transport, verwarming en zware industrieën.
De vastgoedmarkt heeft wereldwijd te maken met waarderingscorrecties. Dit biedt een unieke kans om op een aantrekkelijke basis toegang te krijgen tot deze beleggingsklasse. Schroders Capital’s eigen waarderingsraamwerk suggereert zelfs dat in 2024 en 2025 aantrekkelijke kansen zijn voor vastgoedbeleggingen, waarbij sommige marktsegmenten waarschijnlijk al volledig zijn opgewaardeerd.
Ondanks de meer volatiele geopolitieke omstandigheden meent Rode dat er interessante beleggingskansen ontstaan in specifieke delen van de markt waar de fundamentele factoren overheersen. Er zijn kansen in markten waar snelle prijsherzieningen hebben plaatsgevonden, zoals het Verenigd Koninkrijk en Scandinavië. In Azië-Pacific gaat de voorkeur uit naar kansen die aansluiten bij het vertraagde herstel van China of die nearshoring/friendshoring van toeleveringsketens ondersteunen.
Industriële en logistieke activa hebben zich in de meeste deelmarkten hersteld. Schroders Capital geeft de voorkeur aan operationeel vastgoed met een sterke vraagzijde en een direct of indirect aan de inflatie gekoppeld inkomstenpotentieel.