2025 zal beginnen met een aanhoudend positief momentum voor risicovolle beleggingen, met name aandelen. Historisch gezien zijn de openingsmaanden van het jaar ook ondersteunend voor de markten. De recente economische cijfers, vooral uit de VS, blijven constructief en ondersteunen de omzet en bedrijfswinsten, meent Greg Hirt, Global CIO Multi Asset bij Allianz Global Investors. Hij is vooral positief gestemd over Amerikaanse aandelen.
Greg Hirt |
Wij zien deze omgeving als bijzonder gunstig voor Amerikaanse aandelen, vooral in de volgende gebieden:
1. Smallcaps bieden aantrekkelijke waarderingen en we verwachten dat ze verder zullen profiteren van fiscale steun en economische groei.
2. De brede technologiesector blijft ondanks hoge waarderingen goed presteren, geholpen door lagere energieprijzen en de verminderde kans op antimonopolistische maatregelen onder de regering-Trump.
3. Amerikaanse banken gaan floreren met het vooruitzicht van snelle deregulering.
De sterkere economische groei in de VS in vergelijking met Europa is één van de redenen waarom we verwachten dat Amerikaanse aandelen het beter zullen doen dan die in de eurozone. Maar aandelenmarkten moeten niet worden verward met de onderliggende binnenlandse economie. Veel bedrijven binnen de Euro Stoxx 50 halen bijvoorbeeld een aanzienlijk deel van hun omzet uit de VS en kunnen profiteren van een veerkrachtige Amerikaanse economie.
Maar hoewel de Europese markt aantrekkelijke waarderingen heeft, blijft hij achter bij de technologie- en kunstmatige intelligentiemogendheden van de VS en China. Arbeidswetgeving en andere structurele tekortkomingen vormen een andere tegenwind voor Europese bedrijven.
Hoogrisico obligaties zullen waarschijnlijk profiteren van de veerkrachtige economische omstandigheden. In onze multi-asset portefeuilles geven we echter de voorkeur aan aandelen boven hoogrisico obligaties uit de VS, vooral omdat particuliere beleggers de neiging hebben meer liquide activa te prefereren aan het einde van een constructieve cyclus.
Terwijl de inflatie een neerwaartse trend vertoont, staat de Europese Unie voor een moeilijker opgave, vooral met de verkiezingen in Duitsland in zicht en mogelijke aanhoudende politieke instabiliteit in Frankrijk. Een belangrijke factor om in de gaten te houden in 2025 is hoe de Fed reageert op een mogelijke reflatie van de economie als gevolg van het fiscale beleid van de nieuwe Amerikaanse regering en de impact daarvan op de markten.
Grondstoffen presteren doorgaans goed tegen de achtergrond van fiscale vrijgevigheid en renteverlagingen. Deze keer zou het echter anders kunnen zijn.
De wens van Trump om de olie- en gasexploratie op te voeren, zou het aanbod kunnen doen toenemen, terwijl een mogelijk einde aan de vijandelijkheden tussen Rusland en Oekraïne de olie- en gasprijzen verder onder druk zou kunnen zetten. De olieprijzen kunnen dalen naar een bandbreedte van ongeveer 50-70 dollar per vat, in vergelijking met de huidige 70-90 dollar. Een escalatie van de spanningen tussen Israël en Iran een zou een kortstondige piek kunnen veroorzaken. Op welke thema moeten beleggers in 2025 speciaal letten? Hoewel hogere Amerikaanse tarieven en mogelijke vergeldingsmaatregelen in de eerste helft van 2025 de belangrijkste risico's vormen, zal de aandacht van de markten al snel verschuiven naar de impact van het Amerikaanse fiscale beleid en strengere immigratiebeperkingen. Beide factoren zullen hun stempel drukken op de obligatierente en inflatie, wat op termijn een aanzienlijke uitdaging kan vormen voor de aandelenmarkten om te verwerken.