Hoe de olieprijs zich de aankomende maanden ontwikkelt, hangt mede af van de snelheid waarmee de vraag afneemt en hoe lang de economie stil ligt, maar waarschijnlijk blijft hij in de buurt van 30 dollar per vat, zegt Investment Strategist Robert Minter van Aberdeen Standard Investments.
“Over de snelheid waarmee de vraag in een land afneemt, is er weinig discussie: een daling met 30% in de eerste maand in lockdown, gevolgd door een daling van 15% in de tweede maand en een daling van 5% in de derde maand. De duur van de lockdown is minder eenvoudig te bepalen. In sommige Chinese sectoren ligt het energieverbruik in april nog steeds 15% onder het niveau van voor de coronacrisis.”
“De olievoorraad kan met 1 miljard vaten toenemen tijdens het tweede kwartaal, waardoor de olieprijs voor de rest van het jaar op 30 dollar blijft steken. Zelfs bij een snelle terugkeer naar de vorige vraagniveaus in het derde en vierde kwartaal kan de helft van de overtollige voorraad nog steeds op de markt blijven wegen tot 2021. Het is bovendien redelijk eenvoudig om de duur van de lockdown te verlengen waardoor het voorraadprobleem langer aanhoudt.”
“In ieder geval komt de vraag naar olie niet terug op het oude niveau. Een groot deel van de wereld heeft nu geproefd van de voordelen van thuiswerken, het wegvallen van reistijd, de lagere kosten en een betere kwaliteit van leven. Op dezelfde manier hebben werkgevers geleerd om met werken op afstand om te gaan en voelen ze zich meer op hun gemak bij het concept.”
“Aan de aanbodzijde zullen energiebedrijven met meer schulden, lagere marges en te veel overhead ophouden te bestaan. Aan de reguleringskant staat energiezekerheid bovenaan de prioriteitenlijst van de meeste grote landen. Het zou ons niet verbazen als de VS nieuwe regelgeving aankondigt om de binnenlandse energiebedrijven te beschermen, en daarmee een stap zet in de richting van een ‘deglobalisering’ van de energiemarkten.”