De langetermijnrendementen van aandelen op de beurzen van Amsterdam, Brussel en Luxemburg schommelden tussen januari 2020 en maart 2021 tussen de 7,3% en 9,1%. Dat is lager dan aan het begin van de coronapandemie in maart 2020, toen het langetermijnrendement op 10,5% stond.
De beurswaarde van bedrijven is weliswaar gestegen, maar de kasstromen zijn niet meegegroeid, waardoor de langetermijnrendementen zijn gedaald. Dat blijkt uit onderzoek van AN Valuations uit Leiden. Het managementadviesbureau op het gebied van bedrijfswaarderingen geeft in zijn Benelux Equity Risk Premium Report van maart 2021 de aandelenrisicopremies (ERP) weer voor bedrijven die genoteerd staan aan de beurzen van Amsterdam, Brussel en Luxemburg.
De ERP geeft het verschil aan tussen de verwachte rendementen op aandelen en de risicovrije rente, bijvoorbeeld op staatsobligaties, en compenseert investeerders voor het grotere risico dat ze lopen. Deze premie wordt ook gebruikt bij de waarderingen van bedrijven, financiële investeringen en bepaalde activa.
Beleggen in aandelen is een stuk risicovoller dan beleggen in bedrijfs- of staatsobligaties. Daardoor vragen aandeelhouders een extra vergoeding voor het nemen van extra risico: de aandelenrisicopremie (ERP). AN Valuations heeft zijn eigen creditspread-benadering ontwikkeld om de risico- en rendementsverschillen tussen bedrijfsobligaties en aandelen weer te geven. Daaruit kunnen ook impliciete langetermijnrendementen worden berekend.
Er zijn verschillende manieren om de ERP op de aandelenmarkten te berekenen. AN Valuations gebruikt een meettechniek die zowel naar de marktkapitalisatie (beurswaarde) van aandelen van enkele grote bedrijven kijkt als naar hun huidige en toekomstige cashflow. Een positieve cashflow is namelijk bepalend voor nieuwe investeringen en dividend.