Geschreven door eToro’s marktanalist Jean-Paul van Oudheusden
“Je mag mij afrekenen op resultaat, discipline en aandeelhouderswaarde”, vertelde Shell-topman Wael Sawan in zijn strategiepresentatie kort na aantreden op 1 januari 2023. De bedrijfscijfers over het derde kwartaal van dit jaar zijn geheel in lijn met die belofte. Aandeelhouders met een focus op de korte termijn kunnen tevreden zijn.
Verrassend waren ze niet, die cijfers. Een oliegigant als Royal Dutch Shell is voor een groot deel afhankelijk van de ontwikkeling van olie- en gasprijzen. Die waren in het derde kwartaal onverminderd hoog. De aangepaste nettowinst van Royal Dutch Shell kwam uit op $6,2 miljard, gelijk aan het gemiddelde van de analistenverwachtingen. De Upstream- en Chemicals-divisies deden het iets beter dan verwacht, de Marketing-divisie iets minder. Opvallend, maar niet verrassend, is dat het bedrijfsonderdeel Renewables het derde kwartaal zelfs eindigde in de min.
Het meest opvallende cijfer in de publicatie is de CFFO (cash flow from operations), die met $12,3 miljard duidelijk hoger uitkwam dan de analistenverwachting van $11,1 miljard. De CFFO combineert resultaat en discipline met elkaar. Het stelt Sawan in staat om een nieuwe aandeleninkoop van $3,5 miljard te starten en te pochen dat het totaal van $6,5 miljard in de tweede helft van 2023 nu al flink hoger is dan de $5 miljard die hij beloofde tijdens zijn strategiepresentatie in juni.
Royal Dutch Shell tankstation, A1 snelweg Nederland bij Apeldoorn
Van de zeven grootste, Westerse oliemaatschappijen ( Exxon Mobil , Chevron , Royal Dutch Shell , TotalEnergies, ConocoPhillips , BP en Equinor) presteert het aandeel van Royal Dutch Shell dit kalenderjaar het beste: +17% zonder dividend. De Amerikaanse giganten Exxon Mobil en Chevron kondigden recent miljardenovernames aan (respectievelijk Pioneer voor $59 miljard en Hess voor $53 miljard), maar zien zich daarvoor op de beurs vooralsnog niet beloond. Door te snijden in de kosten daar waar ze niet direct bijdragen aan het operationele resultaat vergroot Sawan onmiddellijk de aandeelhouderswaarde. Maar het zou een fout zijn om te veronderstellen dat er niet aan de lange termijn wordt gedacht. Op 18 oktober tekende Royal Dutch Shell in Qatar een deal om vanaf 2026 Nederland voor 27 jaar(!) te voorzien van 3,5 miljoen ton aan vloeibaar aardgas (LNG). LNG is een tak van sport waarin Royal Dutch Shell het verschil kan maken. Bedrijfsonderdelen waar dat niet het geval is, bijvoorbeeld het Chemicals Park in Singapore, liggen op tafel voor een strategische review.